Pompoensoorten

Pompoenen zijn er in vele soorten en maten. Verschillend in vorm, gewicht en kleur. Maar ook de smaak is per soort verschillend. Overigens zijn niet alle pompoenen eetbaar. Sommige pompoenen zijn er namelijk alleen voor decoratie. De meest bekende en eetbare soorten zullen we hier bespreken. Welke pompoen je moet kiezen is natuurlijk afhankelijk van je eigen smaak, maar ook van de gerechten die je ermee maken wilt.

De reuzenpompoen

De meest bekende (en daar heeft vast Halloween ook mee te maken) is de reuzenpompoen. Deze oranje kanjer kan ontzettend grote afmetingen krijgen. Als je weet dat hoe kleiner de soort, hoe voller de smaak is, begrijp je wel dat je beter voor een kleiner soort kunt gaan. Deze pompoen doet het natuurlijk wel erg leuk als decoratie in de tuin, op het terras….of bij Halloween.

De hokkaido

Een klein uit Japan afkomstige pompoen is de Hokkaido. Het lijkt op de overbekende reuzenpompoen, maar is een stuk kleiner en ook de smaak is rijker. De schil van de Hokkaido is zachter en daardoor is deze pompoen te eten zonder eerst te schillen. Ideaal voor de pompoensoep maar daarnaast zijn er natuurlijk nog vele andere mogelijkheden. Smoren, bakken: het kan allemaal. Eigenlijk is de hokkaido ook weer onder te verdelen in meerdere soortjes. Zo is er een oranje variant die ook wel red kuri wordt genoemd.

De spaghettipompoen

Een gele pompoen die zijn naam dankt aan het feit dat hij in draadjes uit elkaar valt als hij wordt gekookt, is de spaghettipompoen. Deze pompoen is ook afkomstig uit Japan en weegt 1 a 1 ½ kg. De grootte ligt tussen de 20 en 30 cm. Na het koken zijn de draadjes simpel weg te halen. Het is een mooi alternatief voor spaghetti voor mensen die glutenvrij moeten eten. De spaghettipompoen is een wintersoort en is hier in Nederland nog niet zo heel erg bekend.

De flespompoen

De flespompoen, ook wel butternut squash genoemd, lijkt op een peer qua vorm. Dit soort heeft een nootachtige smaak. Zijn schil is glad en is crèmekleurig, terwijl het vruchtvlees oranje is. De flespompoen bevat minder pitten en ook nog eens minder zaadlijsten. Daardoor is schoonmaken eenvoudiger dan bij andere soorten. Deze pompoen is geschikt om in soepen te gebruiken, bij lasagne of bijvoorbeeld door een salade. Schillen doe je het eenvoudigst door zowel boven als onder een stukje af te snijden en de pompoen daardoor goed neer te zetten. Vervolgens snij je de pompoen in de lengte doormidden en daarna schil je de pompoen.

De kabocha

Alweer een Japanse pompoen is de kabocha, met een diameter van ongeveer 30 cm. Deze pompoen is van boven plat en heeft een groen met wit gestreepte harde schil. De smaak is lekker zoet en heeft wel wat weg van gekookte kastanjes. Heerlijk te gebruiken in desserts, taarten en cakes. De kabocha is lekker als hij gestoomd, gebakken of gesmoord wordt. Als de kabocha niet te groot is, kan je ervoor kiezen hem in zijn geheel te bakken. Prik dan wel even op bepaalde plekken met de vork in de kabocha

De blue Hubbard

Een grote, ovale pompoen is de blue hubbard. Hij is grijsblauw met oranje vruchtvlees. Hij is tussen de 4 en 10 kg zwaar. Zijn smaak lijkt wel wat op die van een zoete aardappel.